Νίκος Μεταλληνός

Νίκος Μεταλληνός

Βιογραφικό

Ο Νίκος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1986. Από την ηλικία των 4 χρόνων ξεκίνησε την επαφή του με τη μουσική και ειδικά με τα κρουστά στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε ωδειακά τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Κέρκυρας. Το 2012 αποφοιτά από το Ωδείο Αθηνών παίρνοντας το Δίπλωμα στα κρουστά με καθηγητή το Δημήτρη Δεσύλλα και βαθμό άριστα παμψηφεί.

Το 2000 απέσπασε το Β’ Βραβείο στους πανελλήνιους μαθητικούς μουσικούς αγώνες, το 2001 τιμήθηκε από τον Ροταριανό όμιλο Κέρκυρας με το βραβείο του καλύτερου μαθητή-μουσικού της ΦΕΚ και το 2008 καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη (ΗΕLΕΧΡΟ 2008).

Από το 2004 είναι μέλος του συνόλου κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ», με το οποίο έχει συμμετάσχει στους ολυμπιακούς αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, στην «Μυθωδία» του Β. Παπαθανασίου, έχει συμπράξει με τα μπαλέτα της Ζυρίχης, την εθνική συμφωνική ορχήστρα της Αρμενίας, την καμεράτα-ορχήστρα φίλων της μουσικής ενώ έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ όπως αυτά των Αθηνών και Επιδαύρου, Πάτμου, Καβάλας, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Παξών, Ναυπλίου, Besana in Brianza (Ιταλία) κ.α.

Με το σύνολο «ΤΥΠΑΝΑ» έχει παίξει πλήθος έργων, όπως τις ΠΛΕΙΑΔΕΣ του Ι. Ξενάκη, το DRUMMING του Steve Reich, τα CONSTRUCTIONS του John Cage και συνθέτες όπως οι Ι. Ξενάκης, Y. Taira, Steve Reich, G. Crumb, N. Ohana, G. Anteil, Θ. Αντωνίου, L. Harrison, C. Chavez, N. Rosauro, S. Fink, E. Varese, J. S. Bach, κ.α.

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με σπουδαία σύνολα και οργανισμούς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την εθνική συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, την ορχήστρα των χρωμάτων, την Καμεράτα Ορχήστρα των φίλων Της Μουσικής, τα μπαλέτα της Ζυρίχης, τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, το ΚΥΚΛΟΣ Ensemble, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Κερκυραίων κ.α. Επίσης έχει εργαστεί ως αναπληρωτής καθηγητής ευρωπαϊκών κρουστών στην Β/βάθμια εκπαίδευση την περίοδο 2013-2014.

Σήμερα είναι επί πτυχίω φοιτητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, έκτακτος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Καμεράτα-ορχήστρα φίλων της μουσικής, μέλος της συμφωνικής ορχήστρας της ΦΕΚ, μέλος των συνόλων «VENTUS ensemble», «Ionian Brass Ensemble» καθώς και καθηγητής κρουστών στο Ιόνιο Ωδείο στην Κέρκυρα, στο ωδείο Νέες Τέχνες (Ars Nova) στα Ιωάννινα, στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, τη Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος και τη Φιλαρμονική Ένωση Καποδίστριας.