Σπύρος Προσωπάρης

Σπύρος Προσωπάρης

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1979. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στη Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας» με αρχιμουσικούς τους Γεώργιο Περούλη και Χαρίλαο Μανιατόπουλο και δάσκαλο στα κρουστά τον Αναστάσιο Κότση. Παράλληλα, φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο με διευθυντές τους Κώστα Καραμούτσο και Δημήτρη Μάνδυλα, και στο Ωδείο Κέρκυρας από όπου έλαβε τα πτυχία Αρμονίας και Ενοργάνωσης-Διεύθυνσης Μπάντας (τάξη Αναστασίου Καζιάνη). Σε ηλικία 16 ετών δημιούργησε υπό τη διεύθυνσή του το μουσικό σύνολο «Φιλόμουσοι Νέοι» στη Φιλαρμονική Κυνοπιαστών (αρχ/κός Γεώργιος Αρκούδης). Μετά τη λήξη της θητείας του στη Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού (αρχ/κός Αλέξανδρος Παυλάκος) σπούδασε κρουστά με τον Δημήτριο Μαρινάκη (Ωδείο Αθηνών), ανώτερα θεωρητικά με τον Ιωάννη Καστρινό (Ελληνικό Ωδείο) και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό (Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας»), κι έλαβε τα πτυχία Αντίστιξης και Φούγκας και τα διπλώματα Κρουστών και Σύνθεσης όλα με άριστα και διακρίσεις. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και μπάντας με τους Dοnato Renzetti, Lucas Vis, Leon Bly, Γιώργο Αραβίδη και Ραφαήλ Πυλαρινό. Από το 2007 έως το 2012 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του διακεκριμένου Αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού στο Ωδείο Αθηνών, ενώ τον Ιούνιο του 2012 έλαβε το δίπλωμα της διεύθυνσης ορχήστρας από το «Fontys Conservatory» της Ολλανδίας με καθηγητή τον Αρχιμουσικό Arjan Tien.

Ως κρουστός υπήρξε τακτικός συνεργάτης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ενώ συνεργάστηκε με την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.α. Ως αρχιμουσικός εμφανίστηκε σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο Ακροπόλ και το Παλλάς Αθηνών διευθύνοντας μεταξύ άλλων τη Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Big Band του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου,τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστήμιου «Fontys» της Ολλανδίας, την Ορχήστρα Εγχόρδων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, το σύνολο χάλκινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Metallon», φιλαρμονικές και χορωδίες, ενώ συνεργάστηκε και ως βοηθός αρχιμουσικός με την ΚΟΑ. Έχει συνθέσει μουσική (120 έργα) κυρίως για ορχήστρα πνευστών (μπάντα) και έχει ενορχηστρώσει πάνω από 800 έργα, πολλά από τα οποία έχουν λάβει βραβεία και έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία και Ν. Κορέα), ενώ έχουν επίσης προβληθεί από διαδικτυακά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα.

Τον Ιούνιο του 2000 ο Δήμος Πειραιά του αναθέτει τη δημιουργία και οργάνωση της Φιλαρμονικής (η οποία ήταν ανενεργή από το 1969!). Ως αρχιμουσικός της πραγματοποίησε εκατοντάδες εμφανίσεις τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα με συναυλίες έργων κλασσικής, κινηματογραφικής, τζαζ και ελληνικής μουσικής, ενώ συνεργάστηκε με σολίστες από την ΚΟΑ, την ΕΛΣ, την Ορχήστρα της ΕΡΤ και με καλλιτέχνες ελαφράς μουσικής.

Ο Σπύρος Προσωπάρης έχει τιμηθεί για την έως τώρα δραστηριότητά του από πνευματικούς φορείς της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Κέρκυρας. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Αρχιμουσικών Φιλαρμονικών (ΠΑΣΥΔΑΥΦΟ-ΟΤΑ) στον όποιο διατέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. για 9 έτη, καθώς επίσης και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Συμφωνικών Μπαντών και Συνόλων (WASBE).

Από τον Οκτώβριο του 2010 είναι Διευθυντής Σχολών και Αρχιμουσικός της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, με την οποία μεταξύ άλλων ηχογράφησε ψηφιακό δίσκο με έργα του για ορχήστρα πνευστών.